Wybór konkretnej musztardy ma znaczenie
Musztarda po obiedzie – wszyscy znamy to powiedzenie oznaczające, że na coś jest już za późno, czas minął. Ma się ono wywodzić z czasu, gdy po raz pierwszy musztarda dotarła do Polski za sprawą Napoleona. Polacy nie mieli pojęcia, jak należy traktować ten sos, więc zaczęli podawać go w charakterze deseru po obiedzie, czyli już po odpowiednim czasie na jego zaserwowanie. Dziś już wiemy, że musztarda dodana do ciężkostrawnych dań mięsnych wspiera proces trawienia i przyspiesza metabolizm. Jednak czy każda musztarda zdrowo wpłynie na nasz organizm, czy jej rodzaj ma znaczenie?
Jaką musztardę wybrać?
Najczęściej wybieramy musztardę ze względu na jej smak, poziom pikantności. Każdy ma swoją ulubioną i rzadko zastanawiamy się, czy właśnie ta pozwoli nam czerpać z jej właściwości. Powszechnie uważa się, że najbardziej pożądaną odmianą jest musztarda dijon. Od pozostałych najmocniej odróżnia ją fakt, że robiona jest na bazie moszczu winogronowego, czyli młodego, jeszcze niesfermentowanego wina z winogron, a nie octu. Dodatkowo ma bardzo niską zawartość cukru i soli. Ta musztarda ma mocny, ostry smak i najbardziej doceniana jest we Francji.
Jak najkrótszy skład
Jeśli w asortymencie sklepu w naszej okolicy nie ma akurat tego rodzaju musztardy lub nie odpowiada nam jej ostry smak, na co powinniśmy zwrócić uwagę? Musztarda zdrowa jest przede wszystkim wtedy, gdy zawiera jak najmniej substancji, które nie są konieczne do jej produkcji, a więc ma jak najkrótszy skład. Jeżeli zawiera cukier, powinien być on na jak najodleglejszym miejscu. Powinna zawierać również jak najmniejszą ilość konserwantów, które są w musztardzie o wiele mniej potrzebne niż w innych sosach. Sama gorczyca posiada właściwości konserwujące.
Domowa musztarda
Jeśli zdecydujemy się na własnoręczne wykonanie musztardy, będziemy mieć pewność, że nie zawiera w sobie żadnych chemicznych substancji, a jej oddziaływanie na nasz organizm będzie tylko pozytywne. W tym celu użyjemy tylko gorczycy, wody, octu winnego i odrobiny soli. Dokładne proporcje oraz poziom zmielenia ziaren będzie zależny od naszych indywidualnych preferencji. Z całą pewnością będzie to musztarda zdrowa, wspierająca nasz organizm wszystkimi właściwościami gorczycy.
Najnowsze komentarze